Algemene osteopathie

Hoe gaat een osteopaat te werk?

Bekijk bovenstaand filmpje van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie

Osteopathie is een holistische, manuele therapie. Dit wil zeggen dat het lichaam steeds in zijn totaliteit benaderd wordt, aangezien alles in ons lichaam met mekaar in verbinding staat. Diverse systemen (biomechanica, biochemie, psyche) werken samen en beïnvloeden mekaar. Een dysbalans op een of meerdere systemen kan leiden tot een functiebeperking of klachtenpatroon. Een symptoom is zelden het probleem…

Verduidelijkt aan de hand van een voorbeeld: aanhoudende lage rugpijn kan het gevolg zijn van een appendectomie (het operatief verwijderen van de appendix). De dikke darm ligt tegen je heupbuiger, die aanhecht aan je lage rug. Het littekenweefsel dat ontstaan is na de operatie, kan verkleven met die heupbuiger. Hierdoor ontstaat er tractie op de aanhechtingen van deze spier. Je krijgt pijn in je onderrug, maar het probleem zit in feite in je onderbuikgebied.

Na een uitgebreid onderzoek tracht de osteopaat de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Er wordt een behandelingsstrategie opgesteld om zo een optimale flow en wisselwerking tussen de diverse systemen te bekomen en jouw lichaam terug in balans te brengen.
Mijn basistechnieken zijn volgens de klassieke osteopathie, maar soms zal ik mijn onderzoek uitbreiden aan de hand van kinesiologische testen. Indien nodig/gewenst kan er ook op energetisch niveau gewerkt worden.

Indicaties osteopathie

  • Klachten ter hoogte van het hoofd: hoofdpijn, migraine, duizeligheid, kaakpijn, aangezichtspijn,…
  • Acute of chronische nek- of rugklachten: cervicalgie, dorsalgie, lumbalgie, ischialgie, uitstralingsklachten, whiplash, torticollis, scoliose,…
  • Functionele buikklachten: spijsverteringsproblemen, buikpijn, opgeblazen gevoel, krampen, constipatie, diarree, misselijkheid, oprispingen, prikkelbare darmsyndroom,…
  • Urogenitale klachten: incontinentie, verzakking van blaas/baarmoeder, recidiverende infecties (blaasontsteking, schimmelinfectie,…), gynaecologische klachten, pijn bij het vrijen, premenstrueel syndroom,…
  • Klachten ter hoogte van de bekkengordel: bekkeninstabiliteit, bandenpijn, heupklachten, zitproblemen, coccygodynie, pubalgie, liespijn,…
  • Klachten ter hoogte van het bovenste lidmaat: schouderpijn, trapeziussyndroom, frozen shoulder, thoracic outlet syndroom, tenniselleboog, golferselleboog, carpaal tunnel, slapende armen of handen,…
  • Klachten ter hoogte van het onderste lidmaat: rusteloze benen, kniepijn, voetpijn, fasciitis plantaris, hielspoor,…
  • Postoperatieve klachten
  • Preventieve behandeling