Geboren worden… Beeld het je maar eens in. Ongeveer 9 maanden leef en groei je in een veilige, warme omgeving, met gedempt licht en geluid, het vertrouwde geluid van je mama’s hartslag en haar stem,… Alles gaat vanzelf (voeding, zuurstofuitwisseling, etc). Dan word je plots met een oerkracht door een nauw kanaal geduwd. Je komt ter wereld, met alle indrukken van dien: felle lichten, harde geluiden,… Een heuse transformatie van een water- naar een landwezentje. Daar bijhorend moet je leren ademen, zelf je temperatuur regelen, een nieuwe techniek aanleren om je te voeden, omgaan met de zwaartekracht,… Heftig toch?!
Dan hebben we het nog niet gehad over een baby die werd ingeleid, terwijl hij of zij zich misschien nog niet helemaal klaar voelde om al geboren te worden. Of een geboorte waarbij een zuiger gebruikt moest worden, of bijgedrukt werd op mama’s buik. Ook een keizersnede is een stressvolle gebeurtenis voor een baby’tje. Vele factoren die kunnen leiden tot bewegingsverliezen, spanningen of blokkades bij je baby.
Hoe verloopt een babyconsult en wat kan je verwachten?
Een consult start met een uitgebreid vraaggesprek. Hoe was de zwangerschap, hoe verliep de geboorte, heeft je baby bepaalde klachten of ongemakken? Vervolgens maak ik contact met je baby en ga ik op zoek naar bewegingsverliezen, spanningen en blokkades in zijn of haar lichaam. Tijdens het onderzoek en de behandeling -dat door mekaar verloopt- werk ik met zachte, subtiele, manuele technieken. Een baby wordt nooit gekraakt! Ruglig, zijlig, buiklig, zitten, bij mama op schoot of aan de borst,… ik probeer steeds een houding te zoeken die voor jouw baby aangenaam is. Doorgaans ervaren baby’s een behandeling als aangenaam en worden ze er heerlijk zen van. Het gebeurt niet zelden dat een baby in slaap valt tijdens een behandeling. Bij hevige spanningen is het mogelijk dat je baby even gaat wenen, maar dit is niet zozeer negatief. Zo kan je baby die spanningen namelijk ontladen.
Een behandeling zet bepaalde processen in gang in het lichaam van je baby. Wanneer ik stop met behandelen, gaat die activiteit nog verder in het lijf van je baby. Het ene kindje slaapt een langer blokje na een behandeling, het ander kindje is nadien wat overprikkeld. Klachten zoals onrust, krampen, teruggeven,… kunnen mogelijks even veranderen of toenemen na een behandeling. Doorgaans zie je dan na een 2-tal dagen terug verbetering. Twijfel niet om me te contacteren wanneer je je zorgen maakt!
Wanneer plan je best een afspraak?
Bij klachten of een heftige geboorte maak je best zo snel mogelijk een afspraak. Maar ook wanneer er geen opmerkelijke klachten zijn is een preventieve checkup aangewezen. Een mens leert immers nooit zoveel op korte tijd als in zijn eerste levensjaar. Wanneer het lichaam in balans is, geef je je kleintje een mooie start om optimaal te kunnen groeien en te ontwikkelen. Voor een preventieve checkup kan je wachten tot je baby een 6-tal weken oud is.
Indicaties voor osteopathie bij baby’s:
- Na een zware of lange bevalling, keizersnede, sterrenkijker, stuitligging, bijduwen op de buik, gebruik van kiwi of zuiger, navelstreng rond het nekje,…
- Huilbaby
- Teruggeven of reflux
- Krampen
- Constipatie
- Voorkeurshouding
- Asymmetrie of afplatting van het hoofdje
- Asymmetrie in beweging: maar één arm gebruiken, altijd naar dezelfde kant rollen, asymmetrisch kruipen,…
- Problemen met aanhap, zuigen of slikken
- Open mond gedrag of ademhalingsproblemen
- Moeilijk boeren
- Overmatig hikken
- Overstrekken
- Slaapproblemen
- Immuniteitsproblemen