Osteopathie bij (toekomstige) mama’s

Osteopathie bij zwangerschap

Een zwangerschap is een van de meest bijzondere periodes in een vrouwenleven. Het lichaam is continu in verandering. De curves in de wervelkolom veranderen door dat baarmoeder uitzet. Andere organen verplaatsen zich, de banden tussen baarmoeder en bekken worden opgerekt. Onder invloed van bepaalde hormonen worden gewrichten, spieren en bindweefsel soepeler om de passage doorheen het geboortekanaal te vergemakkelijken. Echter gebeurt deze versoepeling niet enkel ter hoogte van het bekken, maar worden alle gewrichten en gewrichtsbanden wat elastischer waardoor je sneller kan blokkeren. Lage rugpijn, bekkenpijn, uitstraling of zware benen, constipatie, misselijkheid, oprispingen of maagzuur, hoofdpijn,… zijn klachten die helaas regelmatig voorkomen bij zwangere vrouwen. Osteopathie kan verlichting geven bij deze zwangerschapskwaaltjes.

Bijkomend is osteopathie een fantastische manier om het lichaam optimaal voor te bereiden op de bevalling. Blokkades in de rug worden losgemaakt zodat je tijdens de arbeid alle kracht uit je lichaam en je ademhaling kan benutten. Door middel van zachte, manuele technieken op bekken en buik gaan we dit gebied zo flexibel mogelijk maken om ruimte te creëren zodat je baby een ideale ligging kan aannemen (van belang bij stuitligging of sterrenkijker). Plan daarom tijdig je afspraak: tussen 32-34 weken! Zo hebben we nog voldoende marge voor een opvolging in te plannen indien nodig.

Postnatale checkup

De zwangerschap, de bevalling, de eventuele borstvoedingsperiode… Het doet wat met je lijf! Je lichaam heeft op korte tijd enorme veranderingen doorgemaakt. De bekkenbodem heeft veel te verduren gehad, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. En laat ons eerlijk zijn, de eerste weken postnataal is je houding niet ideaal. Je baby komt op de eerste plaats, wat heel normaal is. Maar zelfzorg is ook heel belangrijk, mama!

Ook na een keizersnede is een osteopathische checkup aangeraden. Een litteken kan gaan verkleven met vervelende gevolgen van dien. Mogelijke klachten: pijn ter hoogte je litteken, verharding/verdikking van je litteken, buikpijn, constipatie, blaasproblemen zoals incontinentie, moeilijk opnieuw zwanger raken, aanhoudende rug- of bekkenklachten, uitstralingspijn naar lies of been,… Deze klachten kunnen zelfs pas jaren nadien optreden. Idealiter plan je de postnatale checkup in na 6 weken.

Osteopathie bij zwangerschapswens of fertiliteitsproblemen

Wanneer zwanger raken niet zo gemakkelijk lukt, kan osteopathie ondersteunend werken. Mogelijks speelt er een functioneel probleem mee. Het klein bekken wordt nagekeken. Er wordt ingewerkt op de mobiliteit van de baarmoeder, eierstokken en eileiders (mogelijke verklevingen met darmen/blaas/… ten gevolge van operatie, endometriose, chlamydia,…) en de doorbloeding en bezenuwing wordt geoptimaliseerd. Deze behandeling biedt geen garantie. Maar wanneer het klein bekken gebied mooi beweeglijk is, goed doorbloed en bezenuwd wordt, neemt de kans op bevruchting en innesteling wel toe.

Interessante links

Vanuit mijn professionele visie ben ik een grote voorstander van een fysiologische, natuurlijke bevalling. Natuurlijk wanneer het kan, medisch als het moet! Informeer je, bereid je goed voor en kies zorgvuldig jouw geboorteteam uit! Alleen maar lof over onderstaande professionals waar ik graag mee samenwerk: